Зупинимо булінг разом!

„Стоп булінг” або „Ні цькуванню” - саме з таким лозунгом сьогодні в ПАДІЮНі  відбулась лекція для охочих познайомитися з цією розповсюдженою проблемою і засобами її подолання. Це питання зараз широко обговорюється громадськістю    і позитивне вирішення його – потреба часу. Крім цього, важливість питання зумовлена законодавчими актами України щодо протидії булінгу (цькуванню), листами Департаменту освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації. Важливо, що саме Валентина Василівна Хаща - керівник структурного підрозділу головного територіального управління юстиції у Закарпатській області розповіла вихованцям та педагогам закладу, що таке булінг (знущання­, прояви насилля) і як з ним боротися.

Виявляється, є цілих п’ять видів знущань: фізичне, психологічне, економічне, сексуальне та кібербулінг. Усі п’ять  видів є проявами навмисного правопорушення  і передбачають  адміністративне покарання у вигляді штрафу або громадських робіт.

Типовими ознаками булінгу є:

Системність (повторюваність);

Наявність сторін (кривдник-жертва-спостерігачі);

Фізична або психологічна шкода;

Психологічні прояви (приниження, страх, тривога скривдженого);

Вчиняється у закладах освіти щодо дітей або вчителів.

Пані Валентина запропонувала цікаву формулу як засіб для припинення знущань – Stop-Talk-Walk – зупинись, скажи стоп, поговори з кривдником, спробуй спокійно відстояти свої права або просто проігноруй і піди геть, якщо попередні дії не дали результатів.

Учасники презентації переглянули повчальне відео та мультфільм і мали змогу особисто взяти участь в імпровізованій виставі-грі „Кривдник-жертва”.

Важливо відмітити, що усі діти мають право безоплатно отримати послуги адвоката. Кривдники або булери , за умови, що їх провину було доведено, несуть за свої вчинки та дії адміністративну відповідальність, - наголосила керівник структурного підрозділу управління юстиції.

Отже, за будь-яких обставин, не можна мовчати і терпіти знущання. Потрібно розмовляти, ділитися інформацією, просити про допомогу близьких людей, вчителів, правоохоронні органи і пам’ятати основне – ніхто не має права завдавати нам тієї чи іншої шкоди! Ніхто не має права нас ображати чи принижувати! Відстоюймо свої права та права наших рідних!

* 0 800 213 103 – контакт-центр безоплатної правової допомоги.

 

* 116 111 – Національна дитяча „гаряча лінія” для дітей та батьків з питань захисту прав.

joomlamodniyportal.ru