День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Ця пам’ятна дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року. Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим 26 квітня 1986 року

у результаті вибуху четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи та медичних працівників, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Але протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС. 

Про ці сумні події нашої історії згадували під час інформаційно-виховних бесід та п’ятихвилинок „Чорнобильська трагедія”, що проходили 14-18 грудня 2020 року у гуртках „ПАДІЮНу”.

Вихованці та відвідувачі палацу мали нагоду почути про мужність ліквідаторів аварії на ЧАЕС з трансляції радіопередачі дитячо-юнацької радіостудії „ПАДІЮН-лайф” „Чорнобильська зона”, що відбулася 14 грудня 2020 року. А юні актори театральної студії „Синтез” та студії пантоміми „Енергія-мім” організували літературні читання уривків художньо-документального роману білоруської письменниці, нобелівської лауреатки 2015 року Світлани Алексієвич „Чорнобильська молитва” у перекладі О.Забужко. Проникливо й душевно вихованці розповідали про складні долі  „маленьких людей”, завдяки мужності яких аварія була локалізована і перестала бути загрозою для людства. 

 Підсумовуючи  сказане, треба  відмітити, що пам'ять про Чорнобильську  трагедію  жива не лише серед людей, що пережили це страшне лихо, а й щороку щиро  вшановується молодим поколінням українців.

joomlamodniyportal.ru