Карпатська Україна як феномен історії

Важливим чинником для формування національної самосвідомості дітей  є вивчення історії рідного краю, яка найчастіше пов’язана з історією всієї країни, усвідомлення високих понять „Батьківщина”, „патріотизм”, „громадянин»”, „нація”.

 

15 березня 2021 року виповнюється 82 роки від проголошення незалежності Карпатської України – феномену в історії, незрозумілого для багатьох державного утворення, яке у буремні передвоєнні роки, твердо спираючись на українську ідею, всіма силами прагнуло стати  на ноги. 

Карпатська Україна проіснувала всього один день – померла, тільки-но встигнувши народитися, та вона стала проявом того, як між кількома вогнями на своїй же землі українці боролися за своє політичне, національне утвердження. Карпатська Україна – важливий етап розвитку українського визвольного руху, приклад прагнення українців до розбудови власної державності навіть у несприятливих зовнішніх умовах.

Зважаючи на карантинні умови, у Закарпатському обласному палаці дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН” було проведено ряд заходів, що дозволили в дистанційній формі нагадати вихованцям про буремні події, що відбулися у нашому краї і стали ще однією яскравою сторінкою у визвольних державницьких змаганнях українців, які багатьма поколіннями мріяли про свою незалежність і утвердження держави Україна як рівної серед рівних у колі світових народів.

Вихованцям було запропоновано короткі інформаційні повідомлення, вікторини з історії Карпатської України, презентації про  виникнення та героїчну боротьбу її синів за свою волю на Красному полі. Також усі зацікавлені змогли переглянути фільми про події цих днів, перелік яких надавався керівниками гуртків. 

Закарпатське обласне учнівське самоврядування „Нове Покоління” активно долучилося до відзначення такої важливої для всієї країни, а особливо для  нашого краю, дати. Ознайомившись з історією, фактами героїчної  боротьби,  вони не лише змогли розповсюдити цю інформацію між ровесниками у своїх населених  пунктах, а й ініціювали та провели своєрідний флешмоб  „Карпатська Україна: память поколінь”,  у черговий раз стверджуючи,  що в основі новітньої незалежності України лежить також дух і чиста совість героїв Красного поля.

Карпатська Україна, яка початками сягає фактично 21 січня 1919 року, коли відбулися перші українські Народні збори у Хусті, стала яскравим явищем стремлінь українського народу до незалежності і своїм існуванням довела, що за волю і незалежність народу треба боротися до останнього подиху і краплі крові – як це робили українці Карпатської України у березні 1939 року.

joomlamodniyportal.ru