Похід на Полонину Руну до Дня пам’яті та примирення

Закарпатські туристи мають традицію, вшановуючи пам’ять загиблих в Другій Світовій війні, підніматися на одну з мальовничих Карпатських гір – Полонину Руну (Рівну). Чому саме на Полонину Руну? Відповідь проста, адже саме на головній вершині цієї полонини встановлено пам’ятний знак бійцям, котрі десантувалися на Полонину Руну та намагалися встановити над нею контроль далекого 1944 року. Сам пам’ятний знак було споруджено 1975 року. Відтоді і походить травнева традиція сходити на Полонину Руну.

6 травня 2023 року група педагогів та вихованців туристсько-краєзнавчого напряму КЗПО „ПАДІЮНˮ Закарпатської обласної ради вчергове долучилися до відзначення Дня примирення та єдності, піднявшись на верхівку Полонини Руни (висота 1480 м.). Діставшись автобусом до с. Лумшори Ужгородського району, група вирушила на маршрут. Підйом пролягав мальовничими буковими лісами вздовж повних весняних струмків, що активно наповнюються талими водами. Перша велика зупинка відбулася на березі озера Велика Тростя, трохи перекусивши, група вирушила далі. Вийшовши вище лінії лісу всі учасники походу відчули на собі примхливість погоди в горах: сильний вітер не давав можливості для тривалого відпочинку, а темні хмари на горизонті підтверджували правильність прогнозу погоди, пізно ввечері мав бути дощ. 

Чудові краєвиди, що відкривалися учасникам походу під час руху полониною, не залишали нікого байдужими. Неймовірна краса наших гір щоразу зачаровує, саме тому той, хто хоч раз піднімався в гори, прагне до цього і надалі.

Діставшись пам’ятного знаку та зробивши фото на вершині, учасники походу помилувалися краєвидами на гори Стій, Великий Верх, Пікуй та інші верхівки Карпат. На зворотньому шляху Полониною гуртківці зібрали частину сміття, котрим, на жаль, рясно вкриті схили Карпат. Сповнені враженнями, учасники походу поверталися додому. 

„Ніколи знову…ˮ - хотілося б і нам вірити в силу цієї фрази…

Вічна пам’ять героям, що поклали життя за волю та незалежність нашої держави!!! 

joomlamodniyportal.ru